browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

2009

Argument

Numarul record de participanti inregistrat la fiecare editie (30.000 in 2004 ; 45.000 in 2005, si peste 50.000 in 2006-2007-2008 in 3 zile de festival) ne motiveaza si ne determina sa nu renuntam la demersul nostru de a promova cultura si bunul gust.

Una din locatiile preferate de iubitorii de teatru, de muzica buna si de impatimitii filmelor de calitate, Cazinoul, a fost la fiecare editie gazda multimii de spectatori care au venit sa urmareasca piese ale Nationalului Bucurestean (la Sinaia reunindu-se pe durata festivalului cele mai reprezentative nume din lumea actorilor romani: Olga Tudorache, Horatiu Malaele, Florin Piersic Jr., Rodica Popescu-Bitanescu, Aimee Iacobescu, Stela Popescu, Alexandru Arsinel), sa asculte concertele de Jazz ale lui Johnny Raducanu & Friends si Mircea Tiberian Band si sa vizioneze proiectiile speciale, premiate la Festivalul International de Film Transilvania( TIFF-2005)

 

De ce acest festival?

Pentru ca este singurul capabil sa creeze simbioza perfecta intre cultura, civilizatie si distractie, petrecere, spectacol. Pentru ca Sinaia este un reper esential al culturii si geografiei romanesti si acest festival este (dupa cum a dovedit-o anii trecuti) un adevarat “ghid-live la fata locului” cultural, istoric, geografic, social.

– In 2004, invitam toti participantii la o calatorie temporala, la inceputul secolului al XX-lea. Am recreat atmosfera de epoca, iar strada principala a devenit STRADA RETRO.

– In 2005, vizitatorii s-au plimbat pe aceeasi strada, de aceasta data STRADA INTERNATIONALA, admirând costume populare, ascultând “Kalinka”, gustând “Kurtos kalaks” si degustând “yeni raki”, intr-o Sinaie ce s-a transformat, pentru trei zile, intr-un adevarat Turn Babel in varianta moderna, prin participarea comunitatilor de alte nationalitati din România.

– In 2006 am pasit cu totii in Galaxia Tineretii. Am trecut dincolo de “granite” pe baza Pasaportului pentru Sinaia si am intrat in dimensiunea 4D unde am gasit Zona Distractiei, Zona Destinului, Zona Dragostei si Zona Democratiei. Aici am avut parte de teatru, film, dans , proiectii video si de super concerte la ceas de seara. Ni s-au alaturat si orasele infratite cu Sinaia si am ajuns astfel la o dimensiune internationala.

– In 2007 am Intrat in Poveste. Am gasit in plina strada 5 Taramuri care ne-au conturat propria poveste de viata si am invatat “ca in povesti Binele invinge intotdeauna”.Personajele de basm ne-au aratat povestea unui adevarat oras de vita veche, facandu-ne cunostinta cu locurile si oamenii care le-au slujit. Am invatat sa ne uitam dincolo de imaginea de statiune a Sinaiei si am inceput sa vedem oamenii si muntele .

– In 2008, In Numele Muntelui, am inteles ca muntele nu este doar un bolovan urias sau un loc fara viata. Am luat la pas cele 4 Drumuri cel Vechi, al Tinerilor, al Castelului si al Trecatorului unde am intalnit traditia, regalitatea si atitudinea. Haiducii, tinerii, “mascatii” si batranii satului ne-au spus povestile locurilor.

 

2009…2009…2009…2009…2009…2009…

 

Un festival unde natura creste din asfalt.

Un festival unde iti iei portia de cultura fara a lasa urme.

Un festival cu aer curat si muzica curata.

Un festival al culturii de “bon ton” in spirit natural.

Un festival care impune “Legea dreptului la cultura in natura”

Un festival in care sinaia traieste pentru a-si spune povestea.

Un festival pentru oameni naturali.

Un festival fara conservanti.

 

Cadru imaginar

13 Trecatori (cele treisprezece litere)

“Invinge-ti frica de cultura,

Iesi din casa,

Natura si cultura nu aduc ghinion!

 

Locuri alese:

BULEVARDUL VERDE

STRADA “MAINILOR DIBACE”

SPORT LA MUNTE

PARCUL REGAL

CASINO SINAIA

CENTRUL CULTURAL “CARMEN SYLVA”

 

BULEVARDUL VERDE

Treci printre Trecatori si vei gasi :

POMUL VISELOR: Vei primi un borcan gol in care trebuie sa iti lasi toate grijile. Ai grija sa nu incurci borcanele!

POMUL ISTORIEI: Invata de la batrana Natura cum a crescut Sinaia.

POMUL NEGRU: Padurea nu mai are aer!

POMUL DRAGOSTEI: Natura iti este Nas de cununie!

POMUL COPIILOR: Unde un copil pune mana, acolo creste!

POMUL FRATILOR DE CRUCE: Un pom, doi pomi, trei pomi…

* Toti pomii vor fi creati artificial si din materiale sugestive astfel incat sa personifice mesajele. Activitatile din aceste mici piatete vor fi in acelasi ton.

Produse noi impachetate in stil vechi. O sa te plimbi pe trotuarul artificial luminat de opaite si o sa treci prin decoruri de taverne, carciumi si bodegi.

Personaje de Curte Veche gata sa te ia la dans sau sa te invite pe o banca sau sus intr-o masina de epoca la “o tacla”.

 

STRADA MAINILOR DIBACE

Un adevarat targ din vremea vechiului castel.

Mestesugari iscusiti vin sa iti arate si sa iti ofere rodul muncii lor. (Strada Octavian Goga)

 

SPORT LA MUNTE

Te punem in miscare!

Nu vrem sa stai locului!

Asa ca iti oferim sporturi de munte in plina strada.

Bd.Carol I (Parcul Dimitrie Ghica-Hotel Caraiman)

 

PARCUL REGAL

SERI DE AUDITIE SI DANS.

2 SCENE

MUZICA DIN TRECUT PANA IN PREZENT.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *